spilleplan
20. august:Flakstad
21. august:Kabelvåg
23. august:Andøy
24. august:Andøy
25. august:Harstad
27. september:Ringsaker
28. september:Kongsvinger
02. oktober:Holmestrand
03. oktober:Rælingen
05. oktober:Volda
06. oktober:Aure
20. oktober:Øvre Eiker
Betraktninger rundt "Året som gikk".
Jeg vil gjerne oppsummere grovt litt av året som gikk, som en forsinket nyttårshilsen til kunder, kolleger og venner. 2007 ble et helt utrolig år -ytterlighetenes år på mange måter.

Det var måneder jeg omtrent ikke hadde en telefon eller en jobb, og det var måneder jeg fakturerte tett oppunder 100.000. Jeg opplevde smekkfulle hus og dertil ovasjoner bl.a. på Cosmopolite og i Vatne kyrkje, og det var konserter bl.a. i hjembygda mi hvor det var omtrent like få som på et landsens kaffilag. Ved slike anledninger hadde det vært gunstigere og hatt konserten her hjemme i stua, for å redusere underskuddet ( utgifter til lokal-leie / annonsering / bensin osv).

Jeg har opplevd alt fra uforbeholden anerkjennelse fra profilerte solister i internasjonalt sjikte, til gedigent tap i rettsak mot etter min mening useriøse aktører innen salg av trekkspill.

Jeg søkte også fast undervisningsjobb i 2007. Dette var som vikar i Vestfold fylke. Jeg har forståelse for at man ikke ble foretrukket, men stiller men undrende til at man fra statlig hold ikke fikk en gang et svar på søknaden. Like etterpå ble jeg forespurt om en enda større og minst like interessant jobb som trekkspill-pedagog på Sunnmøre. Dette siste har beriket livet mitt.

Det har som alle vil skjønne ikke vært mangel på kontraster. Men alt har på en eller annen måte vært med på å gi impulser og inntrykk, både som kunstner og menneske.

Jeg skal gå nærmere inn på noe av dette i mine memoarer om x antall år.

Noen kunstneriske milepæler ble det i 2007. Bl.a. lanseringen av duoRETRO. Vi hadde konserter i København, Stockholm, Kristiansand , Stavanger og Oslo samt en mengde store og små strøjobber. Kay Hartvigsen er en fenomenal kollega på alle måter, og dette gjør duoRETRO - jobbene til "oppturer" hver eneste gang. Tross enhver suksess, så er vi "nekta" på NRK P1. Platen vår skal altså ikke spilles, et av argumentene skal være at det ikke var vokalt. Dette belyser etter min mening hvor fattige vi er som kulturnasjon, både på redelighet, kvalitetsbegrep og IQ. Men jeg er ingen bitter mann, synes tvert om at dette får et skjær av komikk over seg.

Jeg har hatt meget god og hyggelig kontakt med Geir Draugsvoll, prof. i akkordeonspill i København. Har i løpet av hele 2007 hatt gleden av å innøve nytt repertoar under hans veiledning. Det står for meg som et under at han ikke er oftere benyttet her, i sitt hjemland. Livet, enten med eller uten trekkspill, er mer enn "tut og kjør", og jeg synes det er trist at ikke flere har oppdaget det.

Jeg har hatt en kirkekonsert-turnè som ble en suksess. Jeg vil også kreditere mine medspillere Jon Inge Sigerland og Kristina Farstad Bjørdal , samt diverse støttespillere og samarbeidspartnere i så måte. Sist men ikke minst Fond for utøvende kunstnere som bistod meg økonomisk.

Det nye året innledet jeg med konsert med Rolf Nylend på Sjøholt. Han er helt utrolig på alle måter. Hans entusiasme, spilleglede, replikkunst og energi er et studie verdt.

Videre har duoRETRO fått fast restuarantjobb på Amundsen og Nobile på Frogner i Oslo to kvelder i uka. Mange vil vel assosiere "kneipespilling" med noe litt mindreverdig, men jeg er veldig stolt over dette, og mener at det å være restaurantmusiker ( vi er ikke mange igjen ) burde vært skikkelig høystatusyrke. På Amundsen og Nobile treffer vi et tverrsnitt av Norge og Norden, og det er derfor en forutsetning med et bredt repertoar og stor omgjengelighet sosialt.
Jeg hadde aldri trodd at jeg som trekkspiller -selv med 5 års utdannelse- skulle oppleve å få et fast spillested på beste vestkant. Jeg er også stolt over å føre gamle tradisjoner videre, fra den tid det var livemusikk over store deler av Oslo. Jeg er overbevist om at vår virksomhet på Amundsen og Nobile er en trend i tiden, og bare på grunn av dette ser jeg fremtiden lyst i møte og støtter meg til filosofien om at kvalitet aldri vil gå helt av mote.


Vil dermed, om noe forsinket, ønske dere samtlige et godt og fremgangsrikt år. Jeg ser frem til vi møtes neste gang.

Vennlig hilsen Håvard Svendsrud